Er kwamen 16 auto’s bij de start bij Pieter Kempenaar thuis.
De voorzitter Auke de Boer nam het woord en vond het heel fijn dat er toch nog zoveel auto’s waren op komen dagen. Er werd ook een nieuw lid verwelkomt; de heer Leo van der Veen uit Akkrum met zijn zoon .
Auke vertelde wat we die dag konden verwachten; om 9.30 gingen we van start, Auke voor op en Gerrit Postmus als hekkensluiter.
En was er onderweg iets met bijv. een stoplicht of iets anders dan werd er verderop netjes op elkaar gewacht.
We hebben de dorpen Drogeham-Augustinusga -Harkema-Surhuisterveen-Opende-Houtigahage-Drachtercompagnie- Friese Palen-Bakkeveen en WIjnjewoude gezien. Onderweg hebben we veel bekijks gehad. Toen we eenmaal in Wijnjewoude aan kwamen werden we hartelijk verwelkomd door de dames en heren van het buurtschap “Klein Groningen “.
Hier staat een mooi gebouw, waar we lekkere koffie en cake kregen.
Tevens wordt dit gebouw ook gebruikt door het buurtschap; bootjesmensen mogen hier ook gebruik van maken en ze kunnen dan douchen en als het slecht weer is wat lezen of drinken.
Complimenten aan het buurtschap, het zag er geweldig uit.
Na drie kwartier vertrokken we weer, eerst langs het water richting Sparjebird- Hemrik-Jubbega-Abbendijk-Elsloo-Doldersum-Boschoord-Vledder en Frederiksoord.
In Frederiksoord reden we naar het Museum de Proef Kolonie, hier kregen we een lekkere lunch aangeboden en na de lunch bezochten we het museum.
In de 1e zaal lieten ze ons kennismaken met 5 gezinnen uit Holland, wat voor beroep ze hadden en hoeveel kinderen. Ze waren allemaal werkloos.
In zaal 2 werd een film vertoond over de Proef Kolonie.
Het is 1818 en Nederland “staat in de brand” . Napoleon heeft ons land als koninkrijk der Armen “achtergelaten.
Generaal Johannes van den Bosch komt als redder in de nood met een ambitieus plan om de armoede in ons land te bestrijden door de stichting Maatschappij van Weldadigheid op te richten.
Ze hadden 20.000 leden die het geld wat ze nodig hadden bijeen brachten, Frederiksoord was de eerste van de zeven koloniën.
Maar Kolonist zijn had ook zijn keerzijde, het was hard werken en er werd voor je bepaald hoe je je leven moest inrichten.
Wel hadden ze een goed onderkomen, nette spullen zoals huisraad en kleding.
Ze hadden ook 3 hectare grond rondom het huis, dit was voor eigen gebruik.
Ze moesten ook in de gezamenlijke tuin werken, door hard te werken konden ze beetje bij beetje hun leef onderhoud weer terug betalen.
Dus ze kregen huisvesting, werk, zorg en scholing.
Na deze multimediale tour gingen we naar zaal 3. Daar stonden allemaal gereedschappen opgesteld die ze gebruikten. Ook waren er verhalen van mensen die er vroeger gewoond hadden.
Na dit zeer indrukwekkend, leerzaam en super interessant gedeelte gingen we nog met de Kolonietram een ronde door het gebied maken. Zo zie je onder andere de koloniehuisjes, het koloniekerkje, de Bosbouwschool, huis Westerbeek, het postkantoor en het logement.
Deze tour duurde een uur, het was ondertussen prachtig mooi weer geworden.
Na de rit hebben we nog een consumptie gehad, daarna moesten we gauw weer in de auto richting Surhuisterveen.
We reden via Vledder-Wapse-Diever-Oude Willem-Wateren-Appelscha-Oosterwolde-Haule-Waskemeer-Bakkeveen- Fryske Palen en Surhuisterveen. Diegenen die zich hiervoor hadden opgegeven gingen mee naar de Piramide in Opende,om daar nog gezellig deze dag met elkaar af te sluiten met een lekker buffet .
De complimenten voor het regelen en organiseren van deze dag gaan uit naar Auke de Boer en Gerrit Postmus.
Bedankt voor de gezellige dag en hopelijk tot snel!
Fam. Hofman
Buitenpost