Zonovergoten & hartverwarmend – 11 juli 2015

Zo kun je het beste de eerste PRONKJEDEI 2015 noemen. De foto’s spreken boekdelen … Dokkum een bruisende stad met een uniek historisch openluchtmuseum.

Wat was de rol van de AVC? Er zijn drie types mensen: diegenen die zorgen DAT er iets gebeurt, diegenen die kijken HOE iets gebeurt en diegenen die zich afvragen WAT er gebeurt. In de eerste categorie waren er twee vitale zestigers van AVC (Monte Groen en Geale de Haan) die een hoofdrol speelden als het gaat om DAT er iets gebeurde in Dokkum.

Men kende inmiddels de bijdrage van AVC aan de “dag van de toerist” het was met name de volhoudendheid van Monte Groen de Dokkumer ondernemersvereniging ervan te overtuigen om het over een andere boeg te gooien. HOE het moest gebeuren kreeg langzamerhand vorm door een organisatie samen te stellen met andere oldtimerliefhebbers zoals eigenaren van oude tractoren en sleepboten, met daarbij mensen die de pronkjedag muzikaal konden ondersteunen zoals het bekende Dokkumer shantykoor ”de Admiraliteitssjongers”. Tevens kon men inhaken op het jubileum van de draaiorgelvrienden zodat men er een sfeervol geheel van zou kunnen maken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Na meer dan een halfjaar voorbereiding kwam de Pronkjedei op 11 juli 2015 tot bloei, de dag was zonovergoten, de publieke belangstelling enorm, de sfeer in de stad optimaal en de organisatie tevreden. Wij weten als oldtimerliefhebbers natuurlijk dat de auto’s van toen de harten van de mensen blijven beroeren, de charme van het oude blijft lokken. Ook op deze Pronkjedei gingen de duimen omhoog voor de bijdrage van de AVC, niet iedereen besefte WAT er gebeurde en werd verrast door het grote aanbod, het zonnige plezier, de muzikale klanken van orgels en zangers … Wie het wel vanaf dag 1 beseften waren Monte en Geale die de hele dag konden genieten van de FUN het eens anders te hebben gedaan. Dankzij de inzet van de tijd en energie van velen op deze dag kon eenieder even snuffelen aan nostalgie. Meer woorden zijn overbodig, kijkt u naar de fotocollage bij dit artikel, het spat van de foto’s af. (Foto’s eigendom en gemaakt door leden shantykoor.)

PRONKJEDAG 2015: ZONOVERGOTEN & HARTVERWARMEND