Rit omgeving Eelde – zaterdag 11 mei

Organisatie: de heren Doeke Wilman en Albert v.d. Berg.

En dan is er alweer de eerste rit in 2019. De weersverwachting was niet geweldig maar het werd een stralende dag. De wind was wel fris maar dat dat mocht de pret niet drukken.
Albert v.d. Berg verwelkomde iedereen hartelijk waarna je direct je portemonnee kon pakken. Boter bij de vis daar houd ik wel van.
Er hadden zich slechts 14 auto’s aangemeld, maar die zagen er allemaal weer helemaal fantastisch uit. Iedereen had zijn best gedaan om alles te laten glimmen. Want zeg nou zelf hoe geweldig is het om de oudheid weer te laten schitteren. We kregen zelfs de aandacht van een voorbijganger die kwam informeren wat er te doen was en vertelde dat hij zelf ook een oud karretje had.

Voordat we vertrokken kwam Geale de Haan nog met een mededeling.
Door familie omstandigheden wordt Arjan van Twisk tijdelijk als voorzitter vervangen door Martin Saarberg en Coby Krol neemt zolang de functie van penningmeester over.
Ook zal voor de organisatie voor de clubdag op 13 juli Arjan van Twisk worden vervangen door  Martin Saarberg. Samen met Eelke Scherjon en Albert v.d. Berg zal hij de organisatie voor deze dag op zich nemen. Ook werd er medegedeeld dat we proberen achter elkaar te blijven rijden maar dat er verder geen controle op is dus we hoeven niet op elkaar te wachten als we uit elkaar raken.
Het eindpunt van het eerste gedeelte van de rit is het Muziekmuseum Vosbergen in Eelde.

We vertrokken  om 13.00 uur . De rit ging via Marum, Niebert, Zevenhuizen, Nieuw-Roden en Peize naar Eelde. In Niebert waren de iets grotere voertuigen opgesteld namelijk die van het truckersfestival. Ook heel fascinerend om te zien en heel wat meer poetswerk. Ikzelf vind het altijd heel leuk als mensen die ons zien enthousiast zwaaien of hun duim omhoogsteken, dat geeft je toch een gevoel dat jouw auto bijzonder is ook al wist je dat wel natuurlijk. Onderweg naar Eelde gold het gezegde -als er één schaap over de dam is volgen er meer. Ook wij volgden heel getrouw de auto voor ons tot we bij de volgende afslag enige argwaan kregen en heel dapper ons eigen pad volgden. Gelukkig kwamen we heel snel weer op de goede route uit. We verzamelden ons op het parkeerterrein van het muziekmuseum en gelukkig had iedereen het gevonden.

Museum Vosbergen in Eelde is gevestigd in een villa op het landgoed Vosbergen.Het museum is gewijd aan oude muziekinstrumenten sinds circa de 18e eeuw. Ook zijn er zeer oude exemplaren in de collectie van voor onze jaartelling. De ongeveer 800 instrumenten zijn gedurende meer dan 60 jaar verzameld door Dick Verel en zijn echtgenote Rieteke. Het museum is geopend in november 2002. Het was een beetje passen en meten in bepaalde ruimtes en er werd zelfs een ruimte overgeslagen omdat de groep te groot was.
De heer Verel leidde ons persoonlijk rond want het museum heeft slecht twee medewerkers. Hij en zijn echtgenote die in het koffiehoekje de koffie aan het bereiden was met onder andere een heerlijk stukje gebak uit Tsjechië. Enkelen van ons dachten dat we vooraf koffie kregen en zaten al helemaal gereed in het mooie maar kleine vertrek. Helaas voor hen was er pas koffie achteraf.
De rondleiding was erg interessant en de heer Verel bracht het ook met een grap en een grol. Voor mij als niet muzikaal persoon moest ik extra goed mijn aandacht erbij houden. Na de koffie waar we elkaar moesten afwisselen om te kunnen zitten ging de rondleiding door naar de derde verdieping. Dat was voor nog meer personen te hoog gegrepen en wij verzamelden ons in de prachtige tuin waar we lekker in het zonnetje hebben gezeten.

Toen we weer compleet waren zijn we om 16.30 uur vertrokken via Peize en Hoogkerk naar Hotel Restaurant Aduard in Aduard waar we om 17.15 uur aankwamen. Daar hoorden we dat de heer Lubbert Visser zijn dames de wind van voren had gegeven… wat was het geval? Het zijraam van zijn auto was helemaal naar beneden gezakt en wou niet meer omhoog dus zaten de dames te klappertanden naast hem. Gelukkig was het binnen warm en met een lekker wijntje waren ze weer snel opgeknapt. We kregen een heerlijke schnitzel met champignon-roomsaus met warme groentes, frietjes en gebakken aardappelen en er kon gebruik gemaakt worden van het saladebuffet. Sommigen van ons vroegen of ze een seniorenportie konden krijgen. Dit was niet mogelijk omdat er van te voren was besteld en de kok al bijna klaar was. Nou ik heb gezien dat het maar goed is dat het niet meer kon want alle borden waren leeg dus het had zeer goed gesmaakt.
Het saladebuffet was echt super vers.  Als toetje kon je koffie, thee of ijs bestellen, dit ijs wordt gemaakt van melk van eigen koeien van het restaurant. Het smaakte voortreffelijk.

Minke Kingma de eigenaresse kwam persoonlijk langs de tafels om uitleg te geven over wat we gingen eten.
Er kwam zelfs nog een goochelaar langs de tafels die menigeen versteld deed staan hoe hij munten liet verdwijnen en geheel ergens anders weer tevoorschijn toverde. Al met al een vermakelijk gebeuren.

En dan was het alweer het einde van een zeer geslaagde dag. Geale nam nog even het woord en toen ging ieder weer zijn eigen weg. Albert en Doeke bedankt voor de organisatie het was top.