AVC Clubdag – zaterdag 13 juli 2019

En dan besef je dat er al weer een jaar voorbij is sinds de vorige clubdag die groots werd gevierd omdat het ons 25-jarig jubileumjaar was.

 

Vandaag alweer de jaarlijkse clubdag, deze keer georganiseerd door Albert v.d. Berg, Eelke Scherjon en Martin Saarberg.
De eerste auto’s verschenen al om even voor negen en de rest kwam daarna binnen tot bijna half tien. Het weer was iets bewolkt en sommigen hadden onderweg wel wat spetters gehad. We hopen het beste maar weer. Nadat iedereen netjes had betaald kon Albert zijn gelddoosje sluiten. Martin Saarberg nam het woord als plaatsvervangend voorzitter voor Ariejan van Twisk. Martin deelde mede dat Ariejan even het voorzitterschap neerlegt omdat zijn vrouw ernstig ziek is. Coby Krol neemt nog steeds het penningmeesterschap waar. Dan nog even de standaard vraag, wie doet de foto’s? Gebroeders De Vries wilden dat doen zoals gewoonlijk. En het verslag? Ik merkte dat ze eigenlijk allemaal wel wilden, maar ik stak gelukkig als eerste mijn vinger op!!
Er werd medegedeeld dat er na een stoplicht zou worden gewacht op de achterblijvers zodat we gezamenlijk verder konden gaan.
De rit ging om exact 9.30 uur van start vanaf het Wok-restaurant E10.

Daarna ging het eerste gedeelte het door verschillende dorpen onder andere Tietjerk, Burgum, Wergea, Swichum en ten slotte kwamen we om 10.20 uur aan in Wirdum waar we een bezoek brachten aan het Oldtimer Museum.
We werden onthaald met koffie en oranjekoek.
De heer Haaima eigenaar van dit museum vertelt: “Het begon als een hobby. ‘Ga je mee kijken, ik heb een mooie oude Peugeot gevonden’, zei ik tegen mijn vriend Hette Knijpstra. De mooie oude Peugeot werd gekocht en gerestaureerd. Diverse zeldzame klassiekers kwamen op mijn pad, die allemaal teruggebracht werden naar hun oorspronkelijke staat. Ik vond het jammer om deze juweeltjes aan de mensheid te onthouden en zo werd het oldtimer museum een feit.”

Het tweede gedeelte van de rit ging via Easterwierrum, Boazum, Reahûs, Hartwerd, Nijland en Wolsum, allemaal prachtige kleine dorpjes waar de mensen enthousiast naar ons zwaaiden en het leek of ze ons verwacht hadden, overal hingen slingers. Bij nader inzien denk ik dat het misschien toch ergens anders voor was. Op een bepaald moment was er even paniek de voorste chauffeur reageerde heel keurig op het bord VERBODEN IN TE RIJDEN dus stopte hij, want het leek of we door moesten rijden volgens de meegekregen routebeschrijving. Maar als je Eelke en Albert wat laat organiseren kunnen er wel eens onvoorspelbare dingen gebeuren en ja… gewoon doorrijden… komt goed!! En gelukkig was de weg berijdbaar! Als laatste reden we om 12.30 uur Blauhûs binnen. Het eerste wat we zagen was de prachtige Sint Vituskerk. We nuttigden de lunch in café “De Freonskip”. De lunch was uitstekend verzorgd met soep, een kroket en verder nog diverse broodjes en wat er zoal bij hoort. Het smaakte prima. We vertrokken hier om 14.30 uur. De ZON kwam erdoor en het beloofde een zonnige dag te worden.

Het derde gedeelte van de rit ging via Tjerkwerd, Hichtum, Waaksens, Lollum, Swarte Beien en Kûbaard en om 15.00 uur kwamen we aan in Marsum. Onderweg hadden we nog even een schrikmoment, we dachten minstens dat Max Verstappen langs ons racete maar het was gewoon een onverantwoordelijk persoon in een pickup, waanzin werkelijk. In Marsum gingen we het “Poptaslot” bezichtigen met gids voor degenen die dat wilden de rest kon heerlijk op het terras genieten van een kopje koffie of even in de mooie tuin wandelen. De entree was €5. Meer dan de helft ging het slot in en kwam er een uur daarna weer heel enthousiast uit.

Het vierde gedeelte van de rit ging via Leeuwarden naar restaurant “De Grote Wielen”. Een mooie locatie aan het water. Als je binnenkwam kreeg je meteen een drankje; de rest van de consumpties was voor eigen rekening. Toen iedereen binnen was werd het buffet geopend het zag er zeer smaakvol uit en ook nu moet ik zeggen het smaakte uitstekend. Ook hier ging het weer met discipline. Tafel voor tafel mocht zich opscheppen, dat werkt altijd heel goed. Aan het eind kregen we zelfs nog een heerlijk ijsje. Toen begonnen de eerste mensen te vertrekken en al gauw begon de zaal aardig leeg te raken. Het was een lange maar zeer geslaagde dag. Een paar opmerkingen van vandaag : een prachtige rit en wat mij ook ter ore kwam was dat men het tempo, dankzij Melle, die het tempo bepaalde ook heel fijn vond, mooi rustig en kalm door het landschap van het mooie Friesland.

Bedankt voor de organisatie Eelke, Albert en Martin het was weer top. Melle ook bedankt voor de mooie rit door jou gemaakt.

Verslag geschreven door Sjoukje Hunnersen.

Foto’s: Jouke de Vries.