Clubdag zaterdag 16 juli 2022

Rit verzorgt door Albert v.d. Berg en Ariejan v. Twisk

Om 9.30 moesten we ons verzamelen bij “de Piramide” te Opende.

Na wat gebabbeld te hebben over de auto’s en algemene dingen, zijn we naar binnen gegaan voor koffie of thee met oranjekoek.
Om ± 10.30 uur zijn we vertrokken voor een rit door het Friese, Groningse en Drentse landschap naar Zuidlaren.

We zijn begonnen richting Trimunt, door Frieschepalen, richting Bakkeveen, Siegerswoude, Zevenhuizen, Haulerwijk, Een, Huis ter Heide, “Kolonievaart”, richting  Norg, door Norg, richting Donderen, Peest, Zeijen Vries, richting Zuidlaren. Daar aangekomen naar Museum “de Wachter”, waar we om 12.00uur zouden arriveren, maar door een plasstop en een lange rit, werd dit ± 12.45uur.
Hier werden we al opgewacht door de vrijwilligers en na uitleg van de dag gingen we lunchen. Deze bestond uit: soep en broodsoorten, o.a. krentenbrood, gebakken in eigen bakkerij, met als specialiteit: de Zuidlaarderbol, belegt met boter, kaas, vleeswaren, jam e.d.. Voor drinken werd er koffie, thee, melk, karnemelk en jus d’orange geschonken.

En dan is er veel te bekijken, eerst het museum met z’n uitgebreide collectie, waaronder oude ambachten. Ook de molen was open waar van alles te koop was. Bakkerijproducten, kruiden enz.. Dit alles is te zien op de site:  “de wachter” en op de folder die we gekregen hebben, ook voor invaliden zeer goed toegankelijk.

Wat ons opviel waren de speciale muziekinstrumenten in het Museum: Orchestrion en TingelTangel, nooit eerder gezien en werden vroeger gebruikt in cafés.(hebben ze ook even laten spelen)

Het was een interessante middag.

Om 16.00 uur zijn we weer vertrokken om de rit te vervolgen naar

Restaurant  “in de Klaver”, in Niebert.

De rit ging via Midlaren, Glimmen, Yde, de Punt en Donderen.

Hier moesten we vóór het groene bord, rechts afslaan, maar we reden door tot de volgende afslag (fout) en zijn daarna bij een boer gedraaid om terug te rijden naar het groene bord om daar linksaf te rijden en de route te vervolgen. Helaas ging het hier voor een aantal

fout, die hebben maar hun eigen route genomen naar het restaurant. Helaas was de rit voor Bauke Kuipers afgelopen vanwege pech met z’n auto, een citroen cabrio.

Een gedeelte heeft de rit vervolgt over Lieveren, Langelo, Roden, Zevenhuizen, Nietap, ’t Piepke, Tolbert en na vele rotondes naar Niebert, naar Restaurant:    “in de Klaver”, waar we genoten hebben van een heerlijk lopend buffet met ijs na.

Het was een prachtige maar lange dag.

Onze dank aan Albert v.d. Berg en Ariejan v. Twisk, het was top.

Verslag gemaakt door Simon en Ruurdtje Talsma.