Najaarsrit 7 oktober 2023

Wist u dat…….

Nationaal Bus Museum te Hoogezand  De bushalte naar het verleden.

Het Nederlandse Nationaal Bus Museum in Hoogezand is een museum, opgericht in 1978, met als doelen het bewaren, restaureren en deels rijvaardig houden van historische autobussen en het documenteren van de geschiedenis van het busvervoer in Nederland. Er worden ook verwante attributen getoond.

“Uitgangspunt van het museum is de collectie van autobussen, die in voorbije jaren in Nederland hun diensten hebben bewezen. Aanvankelijk met bussen uit het noorden van het land, is de collectie uitgegroeid en heeft nationale proporties aangenomen. Niet zo gek dat het museum zich Nationaal Bus Museum noemt. Naast het bewaren, onderhouden en restaureren van oude bussen, wil het museum het verhaal levend houden van het ontstaan van de eerste buslijn, de ontwikkeling van het busbedrijf en het toeristenvervoer tot aan de huidige stand van zaken en de visies over het toekomstige busbedrijf. Een tot de verbeelding sprekend verhaal van pioniers tot hightech innovaties. Het museum beschikt naast bussen over een aanzienlijk depot aan voorwerpen en e”

Het Bus Museum in Hoogezand bestaat april dit 2023 45 jaar.

Verslag snertrit naar Hoogezand, 7 oktober 2023.

Ondanks dat in het noorden regen werd voorspeld begon de dag met droog weer tijdens het verzamelen op het parkeerterrein bij de Piramide en meubelzaak IJtsma in Groninger Opende. Verder bleef het onderweg de gehele dag gelukkig droog.

Toen wij om half elf arriveerden waren de eersten al aanwezig  en zo langzamerhand druppelden uiteindelijk 19 oldtimers met hun 36 chauffeurs en bijrijders binnen op het parkeerterrein. Een mooie opkomst! Gelijk begonnen de leden onderling leuke gesprekken over alles en nog wat. Zo rond elf uur sprak onze voorzitter ons nog even kort toe en wenste ons een mooie rit waarna hij het woord gaf aan Albert van der Berg die een korte toelichting gaf over de rit.

We kregen een prachtige rit die ons via allerlei kleine binnenweggetjes voerde door o.a. Nuis, Marum, Leek richting Paterswolde en Glimmen, (waar wij nog nooit eerder waren geweest) langs kapitale villa’s en grote buitenverblijven waardoor wij verzuchten; waar hebben wij vroeger samen de verkeerde afslag genomen?

Verder via de weg langs het Winschoterdiep met zijn gigantische in aanbouw zijnde zeeschepen kwamen we rond kwart voor één aan bij het busmuseum. Keurig volgens de planning van de beide heren. Nadat we onze auto’s geparkeerd hadden, werden we in de kantine verwelkomt met een kopje koffie of thee waarna de broodjes kroket en broodjes ham en kaas voor ons klaar stonden. Na deze lekkere break werden we in twee groepen opgedeeld en werden we door de gids door het museum geleid waarbij je regelmatig hoorde: och heden ja dat was toen zo. Veel dingen die weer oude herinneringen opriepen uit ver vervlogen tijden. Wie herinnert zich nog dat de buschauffeur samen met de conducteur de fietsen boven op de bus moesten plaatsen waarbij je dan later ook nog de kans liep op schade wanneer de bus onder lage bomen door moest rijden. Zo zagen we een grote verscheidenheid aan busvervoer van voor de oorlog maar ook tijdens en direct van na de oorlog zoals een oude brandweerwagen omgebouwd als bus. Ook stond hier nog een grote mobiele houtgasgenerator die achter de bus werd gekoppeld tijdens de oorlog omdat er toen geen andere brandstof voorhanden was. Deze produceerde dan houtgas waar de bus op kon rijden. Al met al een zeer bijzonder museum met enthousiaste gidsen. We hebben genoten.

Daarna weer via pittoreske weggetjes terug richting Nuis/Niebert waarbij het opviel dat onderweg  menigeen ons enthousiast toe zwaaiden en ons op rotondes zelfs extra voorrang verleenden zodat we als groep veelal de rotondes konden passeren zodat er geen gaten in vielen.

“In de Klaver” stonden nog 3 leden, die de rit niet mee konden maken, op ons te wachten. Mooi dat ze zo toch nog aansluiten. Hier stond heerlijke snert en bonensoep voor ons klaar wat met veel passie werd geserveerd door een jongedame, uitermate geknipt voor het horecavak. Ook werd niet moeilijk gedaan over enkele extra geconsumeerde drankjes. Deze hoefden niet te worden afgerekend maar kwamen voor rekening van het restaurant.

Na het slotwoord van de voorzitter keerde elk keurig voordat de duisternis inviel weer naar huis.

Kortom zeer geslaagd en een pluim voor de heren Van der Berg en Hoekstra voor de uitstekend verzorgde rit.

Auke en Martje de Boer

Damwâld