Snertrit AVC 2021

Georganiseerd door de clubleden Pieter Kempenaar en Albert v. d. Berg.

Hallo allemaal,tsja dit was alweer de laatste rit van alweer één naar we hopen ook de laatste rit in de ban van coronadreiging! Deze keer verzamelden we ons weer bij de Pyramide in Opende om ± 12 uur 30

Ondanks de slechte weervoorspelling kwamen er toch nog 21 auto’s voorrijden! Deze keer zaten er een paar tussen die we volgens mij niet eerder in de club gezien hebben. De blikvanger was een Pontiac met een 8 cylinder. in lijn onder de kap. De andere was een Van der Plas (Engels) met een krachtbron van dik 4 liter. In mijn garagetijd kregen we wel eens één op bezoek. Altijd leuk om andere auto’s te verwelkomen tijdens zo’n rit. Na elkaar weer eens gesproken te hebben,kregen we een korte toelichting door de voorzitter en Albert v. d. Berg wat er tijdens de rit zoal te gebeuren stond. Om 13 uur 10 kwam de stoet in beweging voor een rit naar Eelde,alwaar we het Internationale Klompen museum zouden bezoeken. Tijdens de doorkomst in Bakkeveen,waar op dat moment net de braderie (markt) afgelopen was, en er dus wat extra drukte ontstond, kregen we te maken met een pechgeval. Een prachtige A Ford kreeg te maken met een kapotte waterpomp. Na een eerste inspectie door een medelid werd duidelijk dat dit niet ter plaatse gerepareerd kon worden! De eigenaar besloot om toch te proberen weer huiswaarts te keren. (Later hoorden we dat dat ook gelukt was!) Er ontstond blijbaar geen waterlekkage naar buiten.

De rest vervolgde de rit naar Eelde. Om ±14 uur 30 arriveerden we bij het Klompenmuseum, waar we verwelkomd werden met koffie en een lekkere plak cake of koek. Hierna begon de rondleiding met een gids die tekst en uitleg gaf over de fabricage van klompen dus! De meeste klompenmachines waren van Franse makelij, maar er stond ook een Hollandse. Het maken van klompen was vroeger een tijdrovende klus. Een vakman kon er 8 (4stel dus) maken. Dan waren het nog ruwe onbewerkte exemplaren! Hiervan werd er een interessant filmpje getoond.
Het Internationale Klompenmuseum bezit de belangrijkste en grootste collectie klompen van Europa. De collectie bestaat nu uit meer dan 2400 paar klompen uit ongeveer 43 landen. De collectie wordt nog steeds aangevuld met giften en aankopen.

Om 16 uur 20 werd het tijd om afscheid te nemen van alle klompen,en om de terugreis naar Metselawier te starten. Bij doorkomst in Leek geraakten we met z’n allen het padje kwijt. De voorrijder van de stoet vond al gauw de juitste route weer terug,en konden we de rit vervolgen. De voorspelde regen liet een poos op zich wachten,maar uiteindelijk kwam die toch. We waren niet ver meer van Café Veldzicht verwijderd ,toen de eerste regen viel. Bij binnenkomst in het cafe werd er gevraagd naar onze QR-code,maar dat gaf geen problemen. Om ± 18 uur konden we aanschuiven (alhoewel dat niet makkelijk ging). De laatsten konden gelukkig nog plaats nemen op een barkruk achter een hangtafel. Het moet gezegd,dit was niet de beroerdste optie die overbleef. Eerst een lekker glas bier en dan een lekkere kom snert. Dat smaakte naar meer, maar die vlieger ging niet op.

Ja, aan alles komt een eind, dus ook aan een mooie middag met de gezelligste autoclub van Friesland! Om 19 uur 45 reden we terug naar huis. Pieter en Albert bedankt voor de mooie uitgestippelde rit!!

Tekst en foto’s: Jan de Vries.

Foto’s Sytze Holwerda