Voorjaarsrit (25 mei 2024)

Voorjaarsrit naar het Opelmuseum in Tijnje, mei 2024.

Onze eerste rit in 2024 zou gaan naar het Opelmuseum in Tijnje. Tussen één uur en half twee werden we verwacht bij de Piramide in Opende. Toen wij rond één uur arriveerden stonden al vele clubleden op het parkeerterrein in groepjes het een en ander door te nemen. Kort voor half twee verscheen ook de laatste deelnemer, zodat we op een totaal kwamen van 15 wagens.

Na de noodzakelijke plichtplegingen, zoals het ondertekenen van het vrijwaringformulier werden we verwelkomt door Pieter Kempenaar die samen met Gerrit Postmus de route had uitgezet. Gerrit was verhinderd. Helaas is ons ook recent een oud lid, de heer Durk Spoelstra ontvallen. Mooi dat Pieter ter nagedachtenis een moment stilte heeft gevraagd. Gelukkig konden we ook weer 2 nieuwe leden verwelkomen, mooi dat er weer groei komt in het ledenbestand.

De route werd gestart en via Opende en langs kleine weggetjes kwamen langs Marum, De Wilp en via Siegerswâld door Bakkeveen. Via Waskemeer kwamen wij op plaatsen waar wij nog niet eerder waren geweest. Ondertussen barstte de hemel open, het water kwam met bakken naar beneden. Tot onze schrik kwamen we tijdens de bui ook nog terecht op een puinpad wat veranderde was in een rood waterballet. Wij zeiden tegen elkaar; Pieter en Gerrit zijn hier vast en zeker langs gekomen bij mooi zonnig weer. Maar gelukkig bleek het maar een kort stukje te zijn waarna we weer op een meer normale weg uitkwamen. De organisator kwam in Jubbega toch voor een dilemma te staan want het was feest in het dorp en daarom was de route afgesloten en moest er worden geïmproviseerd. Maar ook dat kwam natuurlijk weer goed en kwamen we uiteindelijk keurig op de verwachte tijd aan bij het museum.

Prachtig, wat staan daar veel Opels en de meesten in uitstekende staat, wat een werk dit zo keurig in stand te houden. Vele wagens glommen je tegemoet. Petje af voor de eigenaar(s).  Verrassend dat Opel niet alleen auto’s en vrachtauto’s had geproduceerd maar ook veel uiteenlopende zaken. Wist u dat Opel ook o.a. naaimachines, fietsen, rijwielen met hulpmotor, motorfietsen, vrachtauto’s, vliegtuigmotoren, koelkasten, afwasmachines en diverse voertuigen met raketaandrijving produceerden? Een zeer omvangrijke productenreeks dus.

Na het bezoek aan de tentoonstellingsruimte konden we onder het  genot van een bakje koffie of thee gezellig bijkletsen.

Het tweede deel van de tocht voerde ons langs plekken die voor ons totaal onbekend waren ondanks dat we in deze regio ook regelmatig hebben gefietst. Hoe vind je toch elke keer weer van die verrassende kleine weggetjes, maar ook nu werd de organisatie weer geconfronteerd met een afgesloten weggedeelte. Ook dit werd opnieuw soepeltjes opgelost en na weer een prachtige route kwamen we keurig op schema aan bij de bij ons welbekende Piramide waar we ook nu weer heerlijk konden genieten van het vele goeds wat er geboden werd. Tijdens het buffet konden we heerlijk bijkletsen en kennismaken met enkele nieuwe leden die zich al zeer thuis voelden bij onze club. Uit de vele reacties kon worden opgemaakt dat het wederom een zeer geslaagde middag is geworden en daarom: dank aan de heren Gerrit en Pieter.

Auke en Martje de Boer

Damwâld