ritverslag 13 mei 2023

Voorjaarsrit. 13-05-23

Met goed weer in het vooruitzicht, reden we naar de Blauwe Tent te Reduzum, We waren mooi

op tijd , want we hadden er zin in net zoals nog 27 deelnemers. Na koffie met een stukje oranjekoek

werden de auto’s gestart en reden we richting Raard. Na de afslag richting Easterwierum konden we weer even opstellen, waarna we met zijn allen naar de theetuin ging.  Het was iets aan de vroege kant om nu al met ons twaalfuurtje bezig, maar  in de buitenlucht de lunchrommel leegmaken is ook mooi. En vooral eten is ook vaak een sociale gebeurtenis, en dus gezellig. Daarna werd koers gezet richting het zuiden, over binnenwegen waar velen nog nooit langs zijn gekomen. Via Via belanden we bij de haven (haventje) van Laaksum waar we de beentjes even konden strekken.

 Daarna door naar Lemmer (Tacozijl) .  Na een korte film werden opgesplitst in 2 groepjes met elk een gids.Deze leidde ons langs de ketels en langs de stoommachines, en vertelde ons over jaartallen, kosten en andere wetenswaardigheden. Na een rondje om het gemaal werd letterlijk nog even stilgestaan bij de schoorsteen. Toen het gemaal bijna klaar was sloeg de bliksem in de bijna voltooide schoorsteen met als gevolg dat deze helemaal opnieuw moest worden opgetrokken. Door de eerste wereldoorlog waren de bouwmaterialen zoveel duurder, dat de nieuwe schoorsteen een keer zo duur was.

Toen werden we terug geleid naar het infocentrum waar de koffie met oranjekoek voor ons klaar stond. Nog even bijpraten over wat we gezien hadden, en toen koers naar het noorden. Net voor Terherne was nog even gelegenheid om even een frisse neus te halen, en toen door richting Ljouwert, en wel restaurant Jupiter.

Daar we daar allemaal genesteld waren en een drankje hadden had men een eenvoudig doch voedzaam buffet samengesteld. “it giet der yn as in preek yn in ouderling”  kortom het smaakte prima. En zelfs nog een ijsje na.  Nog even de consumpties aftikken en een afscheidsgroet en toen

“Op hûs oan”

De routeplanners Pieter Kempenaar, Albert v/d Berg en Pieter Krol bedankt voor deze mooie  dag.

Gerrit en Marian