Open monumentendag – 13 september 2014

Op deze prachtige zomerse dag in september komen we rond 10 uur 15 bij elkaar op de parkeerplaats van het bos van Ypey te Tytsjerk. Om 10.30 vertrekt de stoet van 14 oldtimers richting Beetsterzwaag. We maken er een mooie rit van en gaan via Eernewoude, Oudega, Drachten en Boornbergum naar Beetsterzwaag. Daar worden we bij Lyndensteyn op de parkeerplaats ontvangen en kunnen er een plekje zoeken . Het is 12 uur als we daar aankomen en dus kunnen we meteen genieten van de lunch die ons daar aangeboden wordt.

Om 12.30 is de theatrale opening, als je dat leest denk je, ja en wat is dat dan? En inderdaad is het theatraal. De oude bus van Hofstra komt voorrijden en daar komen heel veel mooi verklede mensen uitgestapt in een outfit van lang geleden, waaronder ook een hele klas kinderen met hun meester. Het wordt allemaal verteld door een mevrouw die er een heel toneelstuk van maakt, prachtig. Aan het eind komt Slauwerhoff himself ook nog uit de bus en leest een gedicht voor. De bus van Hofstra is een oude postbus uit Zwitserland en deze rijdt de hele middag heen en weer tussen Lyndensteyn en het Witte huis met een aantal tussenstops. De eerste halte is in het dorp maar wij rijden mee naar Lauswold om daar de Rolls Royces te bekijken en er is een die erg opvalt door veel bling bling. De huidige eigenaar vertelt mij dat deze opvallende slee door het Britse koningshuis kado is gedaan aan Zsa Zsa Gabor, een bekende filmster. Een dame met een nogal opvallende levensstijl. Ze is maar liefst 9 keer getrouwd geweest en sleepte zo heel wat juwelen en geld binnen. Haar initialen staan op de achterportier dus dat gedeelte is waar. Bij Lauswold is ook een terras en gezellige muziek .

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Wij besluiten maar weer met de bus naar het dorp terug te gaan want daar is ook van alles te beleven. Er is overal muziek en er lopen heel veel mensen rond in oude kledij en het er heel gezellig ook mede door het prachtige weer natuurlijk. Het gemeentehuis is open dus ook daar een kijkje genomen. Het is een prachtig oud gebouw met een mooie inrichting maar alleen vinden velen van ons de doorzichtige plastic stoeltjes maar niks. De tuin is prachtig en nodigt ook uit om even een wandeling te maken. Dan weer richting Lyndensteyn naar onze auto’s . Er komen veel mensen langs en maken een praatje o.a. de vraag hoe oud is de auto en gebruik je hem vaak, doen jullie vaak mee aan dit soort activiteiten en we beantwoorden allemaal graag de vragen over onze hobby. We zijn ook nog even in het hoofdgebouw geweest, de hele geschiedenis van Lyndensteyn kon je daar vinden. De tuin met overtuin is ontworpen door Roodbaart en als je op het bordes staat kun met een beetje fantasie de adellijke dames door de tuin zien wandelen, uiteraard met een parasol op.

Het was weer een prachtig mooie dag en er was in het dorp veel te beleven en ook voor de organisatie van Beetsterzwaag een dag om met plezier op terug te kijken. Ook voor ons een dag om met genoegen op terug te kijken en GELUKKIG HEBBEN WE DE FOTO’S NOG .

Jogchum en Boudien van der Wal