Zondagsrit naar Franeker op 13 Juli 2014

De AVC-leden verzamelden zich op de parkeerplaats van restaurant “de Grote Wielen” nabij Leeuwarden. De club bestond uit 13 auto’s waaronder een paar zeldzame typen, nl. een Buick uit ± 1930 en een Volvo type 1800 R van recentere datum. Om 10.00 uur reden we richting Franeker, want de Auto Veteranen Club en de Fryske Oldtimerclub waren uitgenodigd door de organisatie van de Franeker stichting voor oldtimers en oude schepen festival. Dit is een tweejaarlijks evenement, en werd nu voor de 2e keer georganiseerd. Ons clubje kreeg een mooi plekje toegewezen achter de kerk vlakbij het centrum. Over publiekelijke belangstelling viel niet te klagen!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Hierna werd het tijd voor een kopje koffie en appelgebak op het terras aan het water van restaurant de “Stadsherberg”. Hier vond ook nog een hilarisch voorval plaats! De serveerster zei tegen een clublid, u bent zeker nieuw, omdat zij als laatste op het terras plaats nam. Het antwoord op die vraag was: nee hoor ik ga ook al zo’n 60 jaar mee! Dit veroorzaakte veel gelach op het terras! Hierna ging iedereen zijn eigen weg, om al het moois aan oldtimers dat in veel straten in het centrum stond opgesteld te bekijken. Er waren ook veel oude en prachtig gerestaureerde trekkers naar dit evenement gekomen, maar ook stationaire motoren waaronder een Ruston uit het Museum oude motoren en “Grootmoederstijd” uit Nieuwe Niedorp. Wij zijn er al eens geweest, en het is zeker de moeite waard! We konden ook meedoen aan een rondrit met onze auto’s, maar op dat zelfde tijdstip kon men ook een vaartochtje meemaken op een oude stoomsleper de “Maarten” uit 1926. Dit schip is gebouwd op een werf te Deest in Gelderland. Na vele wisselingen kwam hij uiteindelijk op de sloperij terecht, waar hij van de ondergang werd gered door Fam. Smit uit Kinderdijk.

Deze Fam. heeft het schip gerestaureerd en weer in de vaart gebracht. In de 90er jaren is de machine omgebouwd van kolen naar olie gestookte ketels. Een kijkje in de machinekamer was ook de moeite waard, maar niet te lang, want het was gloeiend heet daar onderin. Je went er aan zei de stoker! Dit tochtje ging vergezeld met accordeonmuziek en zang door een enthousiaste dame, die uit volle borst de liedjes zong. Gezellig allemaal.
Op het eindpunt stond er een oude autobus van het merk Saurer klaar welke ons terug bracht naar het centrum. Deze bus heeft meegedaan aan de rally Parijs-Peking met goed gevolg, en terug met een zeeschip. Dan moet het wel goed spul zijn! Na veel geslenter door het centrum streken sommige clubleden neer op het grote terras van restaurant de “Doelen” voor een verfrissend drankje. Hiervoor konden we de uitgedeelde consumptiebonnen gebruiken. We hebben het Concours ‘d Elegance gemist omdat we met de stoomboot weg waren en tevens de prijsuitreiking van de mooiste en origineelste oldtimer. Later bleek dat de Buick van de Fam. Kielstra de eerste prijs had gewonnen! PROFICIAT ! Na nog een laatste ronde langs de oude schepen en automobielen, werd het om ± 17.30 uur tijd om richting huis te gaan. De club kan terugzien op een mooie dag naar Franeker, die georganiseerd was door Fam. Postma en Fam. Miedema.

Jan de Vries