Gezamenlijke rit van FOC, KCF en AVC ”De Fryske Wâlden” – 18 juni 2017

Deze rit werd gereden op zondag 18 juni 2017 en werd georganiseerd door AVC ” De Fryske Wâlden”. Tegen 11.00 uur parkeerden zo’n dertig deelnemers en hun passagiers hun oldtimers op het terrein van het ”Museum Bescherming Bevolking” (oude BB-bunker) aan de Bursterdyk in Grou. Nadat alle oldtimers netjes geparkeerd stonden werden we verwelkomd met koffie en of thee en een plak cake. Na een korte inleiding over het ontstaan en geschiedenis van deze commandopost werden we in drie groepen verdeeld en kon de rondleiding beginnen.

De BB is door de overheid in 1952 opgericht als onderdeel van de civiele verdediging en had als taak de bevolking te beschermen tegen oorlogsgeweld tijdens de periode die bekend staat als de koude oorlog. Men dacht toen namelijk nog dat er na een eventuele aanslag met atoombommen nog iets te redden viel! Iets wat ik persoonlijk op zijn zachtst gezegd sterk in twijfel trek! Gelukkig werden boven beschreven taken later uitgebreid door de BB ook in te zetten bij rampen in vredestijd. Tijdens de rondleiding door een kundige gids kwamen we langs allerlei afdelingen met veel telefoons en kaarten van Nederland waarop te zien was wat de gevolgen van een eventuele aanslag met atoombommen voor ons land zou kunnen hebben. Ook was er een ruimte ingericht waar grote dieselaggregaten stonden opgesteld voor de eigen stroomvoorziening. Verder kwamen we ruimtes tegen die waren ingericht als slaapplaats voor de dienstdoende mensen binnen het complex. Gelukkig zijn we tot op heden gespaard gebleven voor rampen waarvoor deze bunker was gebouwd. Op het hoogtepunt van de organisatie waren 165.000 mensen betrokken bij de activiteiten van de BB. Na opheffing van de organisatie in 1986 zijn de taken overgenomen door brandweer en Rode Kruis. Voor meer informatie kunt u de website van het museum raadplegen. www.museumbeschermingbevolking.nl.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Na afloop van de rondleidingen konden we genieten van een kop lekkere soep en verse belegde broodjes ons aangeboden door het museum. Waarvoor hartelijk dank! Vervolgens gingen we weer met onze oldtimers op pad voor een mooie rondrit langs De Veenhoop, Drachten, richting Earnewâld. Het was intussen flink warm geworden! Ongeveer 30 graden Celsius, en sommige oldtimerauto’s begonnen daar last van te krijgen. Zo ook onze Opel. Tijdens de rondrit over de camping bij Earnewâld hield ons Opeltje er spontaan mee op! We kregen de boel wel weer aan de praat en reden richting het parkeerterrein bij de jachthaven van Earnewâld. Hier parkeerden we onze oldtimers en kon het publiek er een kijkje nemen. Wij gingen richting terras om onze consumptiebonnen te verwisselen tegen een koel glas bier. We kunnen terugzien op een mooie en gezellige oldtimerdag.

Organisatie bedankt!

Jouke de Vries