Rit naar het Franeker Oldtimer en Schepen Festival – 15 juli 2017

Om kwart over negen verzamelden wij ons op de carpoolplaats tegenover Crystallic te Leeuwarden om gezamenlijk naar het Oldtimer en Schepen Festival te Franeker te gaan. Er hadden zich 14 deelnemers opgegeven maar door autopech en een afmelding wegens ziekte vertrokken wij met een stoet van 12 auto’s. De weersverwachtingen waren wisselend en uit voorzorg voor een bui lieten wij de kap maar op de auto zitten. Iedereen was mooi op tijd. De route ging door Marsum, Engelum en Menaldum richting Dronrijp en vandaar via de oude rijksstraatweg naar Franeker waar wij om tien uur arriveerden.

Bij binnenkomst in Franeker werden wij doorgelaten met het verzoek door te rijden tot de Grote kerk. Daar zouden wij worden opgevangen door iemand van de organisatie die ons een parkeerplek zou aanwijzen. Deze persoon was volkomen verrast dat wij kwamen. Hij had ons op zondag verwacht. Misverstand, want wij hadden toch duidelijk via de mail de AVC aangemeld voor zaterdag met opgave van NAW-gegevens en kentekenregistratie. De parkeerplaatsen voor de kerk moesten vrij gehouden worden voor de oldtimers met bouwjaren tot 1918 dus werd ons verzocht te parkeren in de straat naast de kerk. Probleem, want er was onvoldoende ruimte. Door de auto’s van de familie Postmus en Klijnstra voor de kerk te parkeren en een paar auto’s aan de overkant van de straat neer te zetten lukte het uiteindelijk toch voor alle auto’s van de AVC een plek te vinden. Al met al leverde het parkeergedoe toch wel enige irritatie op.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Vervolgens konden wij ons aanmelden in de bezoekerstent waar per auto een lunchpakket en een schildje werd uitgedeeld. Op de vraag wanneer de rondrit zou starten kregen wij te horen dat die op zondag zou worden gehouden en dat er op zaterdag alleen een rit was voor de oldtimers tot bouwjaar 1918. Misverstand nummer twee. Wij hadden ons als club toch duidelijk aangemeld voor een rit op zaterdag. Toen wij de organisatie daarover aanspraken kregen wij de routebeschrijving van de zondagrit uitgereikt met de mededeling dat we die zouden kunnen rijden. Vanuit de organisatie zou niemand mee gaan of voorop rijden. Dat moesten wij dan zelf maar regelen. Er werd met nadruk op gewezen dat het niet de bedoeling was achter de oldtimers tot 1918 aan te rijden.

Inmiddels was door het hele gedoe bij de meeste van onze deelnemers de animo om nog een rit te rijden tot bijna nul gedaald en werd besloten ons te gaan vermaken in Franeker waar genoeg te beleven viel. De zon was inmiddels doorgebroken en de terrassen liepen aardig vol. Een rondvaart met de stoomsleepboot “Maarten” en een rit met een antieke “Sauer” postbus was een leuke activiteit. Langs het bolwerk lagen klassieke salonboten die het bezichtigen waard waren. Stuk voor stuk pronkjes. Op diverse plekken werd muziek gespeeld en traden shantykoren op. De kraampjesmarkt werd druk bezocht. Er waren demonstraties van radiografisch bestuurbare boten. Door het Martena Museum werd een kinderwagenparade met antieke kinderwagens en levensechte babypoppen georganiseerd. Omstreeks drie uur begon de Muziekvereniging Advendo met haar jubileumconcert op het plein voor de kerk. Advendo viert haar 95-jarig bestaan.

Eind van de middag zijn wij op individuele basis huiswaarts gekeerd met het gevoel dat het best een leuke en gezellige dag was, maar dat de organisatie had beter gekund.

A. van Twisk