“Voorjaarsrit” AVC – 22 april 2017

Georganiseerd door de clubleden P. Kempenaar en E. Scherjon

De start was vanaf parkeerterrein de Lauwers te Surhuisterveen. Met een mooie stoet van 20 glimmende oudjes, maakten we een mooie tocht door Friesland en Groningen. Om 13.30 uur werd het sein gegeven door P. Kempenaar, nadat eenieder de financiële bijdrage had betaald en de route in ontvangst had genomen. We moesten het A4tje van links naar rechts lezen. Op de eerste rotonde waren we de groep al uit het oog verloren, omdat het nogal druk was bij het verlaten van het parkee terrein! Maar we namen de juiste beslissing en even later konden we weer aansluiting vinden. Na een vrij moeilijke route (vele afslagen naar rechts of links) bereikten we om ± 15.00 uur onze eindbestemming het landgoed Nienoord te Leek.

Na het parkeren van de oldtimers moesten we een paar honderd meter lopen, omdat er een Gipsy festival plaatsvond in de borg Nienoord en het nogal druk was met auto’s. Tijdens deze wandeling konden we een paar mooie plaatjes schieten van de borg, met als toegift een schaapherder met zijn schapen en bordercollie op de voorgrond! We werden verwelkomd met koffie en appelgebak (aangeboden door onze club) en een gratis tweede kopje koffie van het huis. Hierna konden we het rijtuigenmuseum bezoeken.
Daar stonden ze dan, de voorvaderen van onze huidige mobielen! Het Nationaal Rijtuigmuseum is opgericht in 1958. Een van de grondleggers was Freek Bischoff van Heemskerk. Hier kan men de geschiedenis lezen van rijtuigen in Nederland in de afgelopen 300 jaar! Jaarlijks ontvangt het museum 15.000 tot 25.000 bezoekers. In 1884 werd Nienoord eigendom van de familie Van Panhuys, die de oorspronkelijke borg na brand liet herbouwen. Dit nieuwe huis was wel kleiner dan de oude borg. De toegangspoort herinnert nog aan vroeger. Ook in die tijd gebeurden er ongelukken! In november 1907 geraakte de koets waar de familie Van Panhuys zat door dichte mist te water. De hele familie kwam hierbij om het leven, behalve de koetsier. Het landgoed Nienoord bestaat uit veel meer dan het rijtuigenmuseum alleen. Ook een groot attractiepark, waar vele evenementen worden georganiseerd is gehuisvest op het terrein. Als men alles wil bekijken, kun je er gemakkelijk een dag verblijven!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Om 16.45 uur verlieten we park Nienoord voor de laatste etappe naar restaurant de Piramide te Opende. De hele club besloot om hier een dinerbuffet te nuttigen, en om even na te praten. De Piramide heeft weer een nieuwe uitbater. Ook het interieur is onder handen genomen, en ook de keuken was volgens ons vernieuwd. Het moet gezegd, het eten smaakte erg lekker en ook de bediening verdient een pluim! Om 19.45 uur werd het tijd om huiswaarts te keren. Onderweg nog een klein buitje, maar verder bleef het deze dag droog met geregeld zon. Maar koud was het wel!

We kunnen met elkaar de heren P.Kempenaar en E.Scherjon bedanken voor deze mooie middag, welke bijna met Zwitserse precisie verliep!!

Jan de Vries