Cars, Cola and Coins-rit

Zaterdag 28 april was het tijd voor de eerste rit van dit jaar. We hopen weer op een jaar met veel droge en veilige kilometers. De route was deze keer uitgestippeld door Gerrit en Marian en was een dag eerder proefgereden door de Kielstra’s. Ondergetekende was meegevraagd als gastrijder en ja ‘voor wat, hoort wat’, daarom het verslag van mijn kant.

We begonnen de middag met een kleine twintig auto’s onder een mooi Wirdums zonnetje. Het duurde alleen niet lang voordat de ruitenwissers hun eerste baantjes konden trekken. Via mooie binnendoorweggetjes kwamen we vrij gemakkelijk in Menaam. Daar bleek het begrijpende lezen (of het opstellen van de route) niet helemaal sluitend en moesten we met een man of wat keren in een zijstraatje. Uiteindelijk heeft iedereen de staart van de groep weer weten te vinden. Samen zijn we doorgereden naar ‘Cars Cola and Coins’ aan de Oudebildtdijk bij St. Jabik.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Hier kregen we van eigenaar Albert Meijer een korte uitleg over de ontstaansgeschiedenis van zijn bedrijf. Al met al hebben ze de afgelopen paar jaar een dikke honderd auto’s op jaarbasis verhandeld en veel auto’s onderhouden of opgeknapt in de garage. Onder genot van een kop koffie met wat lekkers konden we hier op ons gemak een uur tussen de Amerikaanse auto’s scharrelen. Hier viel het oog ook al snel op het prijskaartje van sommige auto’s, met als toppunt een Shelby Cobra GT500 uit 1969. Verder was de loods aangekleed met veel kleurrijke attributen. Zoals de naam van het bedrijf al doet vermoeden was een deel hiervan bekleed met het logo van een welbekend colamerk. Samen met enkele motoren, een legerjeep, filmposters en snoepautomaten was het een compleet en kleurrijk geheel.

Buiten aangekomen bleek dat het eventuele stof intussen wel van de auto geregend was. Via de Nieuwebildtijk zijn we vervolgens verder noordwaarts getrokken om bij Marrum de Ljouwerterdyk over te steken. Helaas kwamen we halverwege een loonwerker tegen die niet tegengehouden werd door de regen, met als gevolg dat de eerste modderspatten ook alweer op de auto zitten. Via Wanswert kwamen we terecht in Burdaard, waar de stoet abrupt tot stilstand kwam. Helaas moest Gerrit Postmus zijn auto laten staan en zijn we middels carpoolen weer verder gereisd. Via het Bûtenfjild kwamen we aan op de eindbestemming van de dag, Feanwâldsterwâl.

Bij café Dûke Lûk is de rit nog eens rustig doorgesproken onder het genot van een drankje. Hier voegden zich nog een aantal mensen bij de groep die de rit zelf helaas niet konden rijden. Uiteindelijk hebben we de dag met zo’n dertig man afgesloten met een lekker stukje vlees en rijkelijk toebehoren. Al met al een geslaagde middag!

Ruben de Jong