Verslag van de Snertrit op zaterdag 6 oktober 2018

Alweer de laatste rit van seizoen 2018! Met als hoogtepunt de jubileumrit op 15 en 16 Juni jl. Over het algemeen hebben we het met het weer wel goed getroffen.We kunnen terugzien op een fantastisch mooie zomer. En ook vandaag is het prachtig nazomerweer. In Amerika noemen ze zo’n dag ”Indian Summer”.

Er verschenen 27 Oldtimers auto’s met hun passagiers aan de start op de carpoolplaats aan de Lauwersmeerweg zuidelijk van Dokkum. Om 12.45 uur gingen we van start voor een mooie route door de ”Fryske Wâlden “ langs diverse dorpen richting Buitenpost. Het reisdoel van deze middag was de botanische tuin ”De Kruidhof”.

Na het vinden van een parkeerplaats streken we neer in het zonnetje op het terras voor een consumptie. Vervolgens brachten we een bezoek aan de tuin.
Het was de laatste dag dat van het afgelopen seizoen dat de tuin open was. Op zaterdag 6 oktober 2018 sluit Hortus van Fryslân De Kruidhof in Buitenpost traditioneel haar seizoen af met een oogstdag en fruitshow. Op deze feestelijke laatste openingsdag deelt De Kruidhof haar oogst met het publiek. Een markt met streekproducten, proeverijen van wijn en huisgemaakte kruidenlikeuren, een fruitshow en fruitdeterminatie en rondleidingen langs fruit en kruiden. Kinderen kunnen pompoen snijden en bezoekers kunnen een herfstboeket schikken met plantmateriaal uit de tuinen. Vaste bezoekers van de oogstdag rekenen al sinds jaar en dag op een schaaltje heerlijke hutspot of pittige maïssoep.

In de Kloostertuin en in de kas is een najaarsmarkt met onder andere verschillende jams, natuurlijke verzorgingsproducten, diverse geitenkazen, biologische dressings en kruidenthee. Er worden verschillende pompoen- en fruitsoorten verkocht en er zijn demonstraties van een houtdraaier en een eendenkorfvlechter. Ook is er informatie over de bijen en verkoop van verschillende honingproducten.

Mede door het mooie weer was het op de najaarsmarkt gezellig druk. Na ongeveer twee uur kijk- en koopplezier werd het tijd om te vertrekken voor het tweede deel van de ongeveer 85 kilometer lange oldtimerrit.
We reden via Kollum – Anjum en via Paesens naar Wierum, waar in eetcafé “De Kalkman“ de snert klaar stond. Toen iedereen een plaatsje had gevonden was het volle bak in het gezellige café.
Onder het nuttigen van een pilsje en de lekkere snert werd deze mooie middag nog even doorgenomen.
De deelnemers kunnen terugzien op een mooie oldtimermiddag onder zomerse omstandigheden.

Organisatie: bedankt voor de mooie middag!

Tekst en foto’s: Jouke de Vries
[Oldtimers KPN]