Jubileum AVC, 15 en 16 juni 2018 – DAG EEN

Op vrijdag 15 juni komt de AVC bijeen in Wijnjewoude om te beginnen aan de eerste rit van het tweedaags jubileum. Vanaf 9 uur komen de diverse deelnemers (51) in hun diverse klassieke auto’s (26) bijeen voor het Hotel-Restaurant “de Stripe”. Er zijn veel open auto’s en het is prachtig weer .
We beginnen met koffie en feestelijk gebak vanwege het 25-jarig bestaan van de club. Voorzitter Ariejan heet ieder hartelijk welkom en staat even stil bij het ontbreken van Monte en Janke. We besluiten een kaart te sturen aan Monte met al onze namen er op en hebben een boeket bloemen bij Janke laten bezorgen.

We vertrekken om 10 uur vanaf “de Stripe” om naar Orvelte te rijden, geen grote afstand waarover we de hele ochtend zullen doen. We rijden een prachtige route, in de zon, door bossen, maar ook vaak agrarisch gebied met mooie groene landerijen. We gaan door het Fochteloër Veen en iedereen vindt het weer prachtig! Van daaruit komen we in Appelscha en rijden het Nationaal Park ”Drents-Friese Wold” in richting Diever. Het is al druk in het dorp en dus gezellig. Diever heeft een leuke brink met een eendenvijver, maar in Dwingelo zien we er weer een. Het is de Drentse manier van dorpen bouwen. Vroeger mochten de dieren er lopen, nu is het meer voor de toeristen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Foto’s: Jan de Vries

Via een toeristische route door het Drentse landschap komen we uiteindelijk in het dorp Westerbork aan, dat duidelijk een groter en drukker dorp is met veel winkels en veel mensen. We rijden richting Orvelte, het is nog steeds mooi weer, en we zijn blij met de zon en de mooie omgeving. In Orvelte stellen we de auto’s mooi op in een cirkel op de dorpsbrink. Normaal mogen er geen auto’s in het museumdorp komen, maar we hebben een ontheffing gekregen van de beheerder. We hebben bekijks, er komen mensen kijken. We lunchen heel lekker bij restaurant de “Schapendrift”. Ze hebben heerlijk brood dat in Westerbork ambachtelijk gebakken wordt. We wandelen door het dorp, kijken in de leuke winkeltjes, kopen brood, kaas en snoep en vervolgen dan weer onze weg.
We rijden langs het Oranjekanaal door dorpen als Wezuperbrug, Schoonoord, Odoornerveen en Odoorn. Zo komen we aan in Exloo, een dorp dat van ouds duidelijk rijker en welvarender is, met mooie burgerhuizen en tuinen en juist minder boerderijen. Na het dorp rijden we weer door bossen en zien een prachtig hunebed. We zijn tenslotte in Drenthe! Er zijn ook veel zandpaden voor wandelaars en fietsers. Voorbij Borger komen we bij Drouwen, velen kennen het pretpark “Drouwenerzand”, het ziet er leuk uit. We gaan verder de bossen door… en daar gaat het mis! De groep die steeds goed met elkaar samen reed valt uit elkaar. We zijn auto’s kwijt die verkeerd gereden zijn. Coby en Pieter Krol sporen ze weer op en we arriveren wel compleet in Zeegse bij het hotel “De Zeegser Duinen”.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Foto’s: Ariejan van Twisk

Achter het hotel komen de auto’s allemaal bij elkaar te staan op een eigen grasveld. Naar later blijkt hebben wij prima zicht op de auto’s vanuit de hotelkamers. Iedereen krijgt zijn kamersleutels en later komen we bij elkaar om op het terras wat te drinken en te praten. We eten in een mooie eetzaal, het buffet is veelzijdig en lekker. Na het eten krijgen de deelnemers een envelop uitgereikt met daarin twee jubileumpennen en het Jubileummagazine, een éénmalige uitgave waarin de hele geschiedenis van de club te lezen is. Er staan ook veel foto’s in. Na het eten verdwijnen een aantal deelnemers naar hun kamers voor een goede nachtrust. Een aantal praten nog even na in de bar onder het genot van een drankje. Het is een gezellige en bijzondere dag geweest.

Tineke van Twisk

Lees hier het verslag van dag twee.