BUITENGEWOON BIJZONDER | Oldtimershow – 10-13 december 2015

Hoe komt een voorstel om een oldtimershow te houden tot stand? Natuurlijk door leuke ideeën – en dus overleg binnen het bestuur – maar ook door het netwerk dat mensen hebben. Netwerken hebben wij allemaal, of het nu voor het dagelijks werk gaat, of hobbymatig, allen kennen wij mensen die wellicht een bijdrage zouden kunnen geven aan leuke ideeën.

’t Is niet altijd wat je kent maar … wie je kent. Geale uit het bestuur heeft naast zijn autohobby een taak bij de voedselbank in Leeuwarden, brainstormend – samen met andere bestuurders – kwam hij op het idee om een voorstel over een oldtimershow voor te leggen aan de AVC-leden. De voorstellen hierover in de vergadering met de leden kreeg volop medewerking, geweldig omdat voor deze gelegenheid de collectie wel uit de winterslaap moest worden gehaald. Het moest een dijk van een kijkfeest worden en men wilde daarnaast – als extra actie – een goed doel steunen. Dat goede doel werd gevonden in een actie voor de voedselbank in Leeuwarden. Het idee was om een lage entree te heffen, met slechts de achterlating van 3,50 euro kon men naar binnen. Een bijzonder prijzenswaardig uitgangspunt, zeker omdat ook Omrop Fryslân zijn medewerking zou geven voor goede informatie en publicatie via de media. De zoektocht voor een goede lokatie werd al snel gevonden door de medewerking van Dhr. Haaima, een leegstaand Peugeot-garagepand zou uitstekend kunnen dienen als tentoonstellingsruimte. In de praktijk bleek dat vele leden zich direct vol energie stortten om er een succes van te maken. De auto’s werden gebracht met medewerking van velen, de organisatie binnen de loods liep ook over van enthousiasme of het nu de catering van de dames betrof of de voorbereidingen van de show.

Bijzondere collectie
De AVC heeft een rijke collectie automobielen, heel gevarieerd in bouwjaren en afkomst. Stijlvolle automobielen waarbij je beseft dat deze autocultuur nooit meer terugkomt, en het daarom zo bijzonder is dat men het rijdend erfgoed in stand houdt. Er waren zelfs museale topstukken te bewonderen die alleen op de weg mogen komen bij prachtige weersomstandigheden. Als je dan met deze eigenaren een gesprekje voert en in lyrische bewoordingen over hun oogappel hoort praten dan is dat wat wij ”passie” noemen.

Speciale rol
De oldtimer speelt bij de eigenaren, maar ook bij de vele kijkers, een speciale rol. ‘t Is vaak begonnen met de auto van vader of grootvader, dus een stuk geschiedenis. Het kunnen ook auto’s uit hun jeugd zijn die aanspreken. Kortom voor leden van de AVC is het soms een roeping: men kan er zijn ziel en zaligheid in kwijt. De lokatie in Leeuwarden was top, er hing een bijzondere sfeer door al dat metalen lekkers en natuurlijk de verhalen die erbij horen.

Reacties
Het is leuk de reacties van de bezoekers te peilen,wij geven u er enkele:

Als ik deze fraaie oldtimers zie dan denk ik een beetje weemoedig terug aan de tijd dat deze auto’s het straatbeeld bepaalden, zie naar de Kever, de fraaie A Kadett, de Ford Taunus 12 m en de Opel bus. Maar ook de oudere modellen waar mijn opa in reed …

Humor, een enthousiaste bezitter van een bijzondere Opel zei: Weet je wat mijn eerste woordjes waren? Nee … niet Heit of Mem maar … auto … dat zegt toch voldoende?

Als je de auto terugziet waarin je zelf hebt gereden dan begint de geschiedenis weer te leven.

Kortom … een prachtige verzameling oldtimers van een actieve groep AVC-leden in een bijzondere aankleding. Voor de bezitters een plezier … en voor de bezoekers een lust voor de zintuigen. Het bestuur van de AVC wil ook graag de dank uitspreken voor de goede onderlinge samenwerking en inzet. Zij hebben zo’n geweldig evenement mogelijk gemaakt. December 2015 zal de geschiedenis dan ook ingaan als het mooiste oldtimer winterfestijn van de AVC: het was BUITENGWOON BIJZONDER!

Tekst: Dirk de Jong

 

 

Gezien het grote aantal foto’s volgen hierna nog twee pagina’s met foto’s.

pagina 2 | pagina 3