De jaarlijkse clubdag van AVC ”De Fryske Wâlden” – 13 juni 2015

Zaterdag 13 juni was de dag waarop de clubdag al weer voor de 17e keer werd gehouden. We werden om 10.00 uur verwacht bij Hotel Café ” It Fryske Hynder” in Oldeboorn. Er verschenen 17 oldtimer voertuigen aan de start. Samen met de passagiers waren er ongeveer 36 deelnemers aan de tocht die ons onder anderen door het mooie Gaasterland voerde. Deze tocht was georganiseerd door de Familie’s Kielstra en De Haan.

Maar eerst was er de ontvangst met koffie en gebak op het terras van het restaurant wat zich goed liet smaken. Na enige uitleg betreffende de te volgen route gingen we om 10.45 uur van start. Het weer liet zich alsnog van de goede kant zien, want het zonnetje kwam aarzelend te voorschijn. Dat duurde overigens niet zo lang. De lucht trok weer dicht maar het bleef vooralsnog droog weer. We reden langs een mooie route langs Langweer, Sloten, Nijemirdum naar Mirns waar we bij het ”Mirnser klif” pauze hielden voor een gezellige picknick. Het was onderweg intussen ligt begonnen te regenen, maar tijdens de picknickpauze viel dat achter de beschutting van bomen en struiken gelukkig mee. Het bleef gezellig!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Vervolgens reden we verder langs de IJsselmeerkust naar Staveren en Hindeloopen om vervolgens naar Workum te rijden. Na het parkeren van de automobielen brachten we een bezoek aan het ‘’Jopie Huisman Museum’’. Volgens de uitgereikte folder ‘’Jopie’s paradys’’. We maakten een rondgang door de mooi ingerichte ruimten met werken van deze meester-schilder. Hier volgt een fragment uit de eerder genoemde folder: Jopie heet ook wel de schilder van het mededogen. Zijn schilderijen werden steeds meer levenslessen: Wat als oud vuil is afgedankt, verandert in iets dat kan ontroeren. De mensen herkennen zich in zijn schilderijen en vinden zichzelf er in terug.
Ook was er een doorlopende filmvoorstelling die ging over het leven van de schilder. Op het volgende adres kunt u alles nog eens op uw gemak lezen en bekijken: www.jopiehuismanmuseum.nl. Vervolgens hebben we nog een kopje koffie gedronken en daarna was het tijd om de route te vervolgen. Via Parrega, Blauwhuis, Scharnegoutum reden we weer terug naar de startplaats van vanmorgen: Hotel Restaurant ‘’Het Fryske Hynder’’ in Oldeboorn. Na een mooie rit langs binnenwegen waren we om 17.30 uur weer terug. Er stonden 133 kilometers op de teller!

Na deze geslaagde oldtimerrit hebben we nog een paar uurtjes gezellig doorgebracht in het “Fryske Hynder” onder het genot van een hapje en drankje in de vorm van een prima verzorgd warm buffet wat zich heel goed liet smaken. Namens alle deelnemers wil ik de familie’s De Haan en Kielstra heel hartelijk bedanken voor het organiseren van deze mooie clubdag.

Met vriendelijke groet,
Jouke de Vries