Rit Tytjerksteradeel – 12 september 2015

De leden Pieter Kempenaar en Henk en Tine Luimstra hadden een mooie rit voor ons uitgezet door Tytsjerksteradiel. Er kwamen 16 deelnemende auto’s op het parkeerterrein tegenover restaurant Lotus bijeen. Om 13.45 uur werd het startsein gegeven door Pieter Kempenaar. De rit voerde ons door het bûtefjild; over de Stienendamsterdyk naar Birdaard. Dan door Gytstjerk, Oenstjerk en Aldstjerk richting Burgum. Hier brachten we een bezoek aan de sterrenwacht aldaar.

We werden ontvangen met koffie of thee en een koekje erbij! We kregen uitleg over hoe het heelal er uit ziet met al zijn planeten. De volkssterrenwacht organiseert wekelijks op de vrijdagavond een publieksavond. Als het helder is, heb je misschien geluk om door de telescoop naar de sterrenhemel te kijken! Het is voor ons niet te begrijpen hoe het allemaal in elkaar steekt. Er zijn talrijke andere planeten die kleiner of groter zijn dan onze aarde. Misschien komen we ooit nog eens te weten over ander leven op een van deze planeten. Maar het lijkt ons beter om toch maar op deze planeet te blijven!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Ook het aangrenzende streekmuseum is een bezoek waard. Hier kan men vele steensoorten en aardlagen bekijken. Na dit bezoek begonnen we aan het tweede gedeelte van de rit, en begaven we ons richting Earnewâld, waar tevens het eindpunt van deze rit was. Wij hebben helaas niet de hele rit uit kunnen rijden, omdat we verwacht werden in Gytstjerk voor een heerlijk diner bij de chinees. In de buurt van Tytstjerk zijn we afgehaakt om richting Dokkum te gaan en huiswaarts te rijden. Dan een andere auto genomen, en terug gereden naar onze afspraak! Wij hebben met andere familieleden hiervan uitstekend genoten! We hopen dan ook dat de deelnemers die wel gingen eten in restaurant Wester hier ook genoten hebben!!

Pieter Kempenaar en Henk en Tine Luimstra bedanken we hierbij voor deze mooie rit door Tytsjerksteradiel.

Jan de Vries