Voorjaarsrit AVC “De Fryske Wâlden” – 2 mei 2015

“ER GAAT NIETS BOVEN GRONINGEN”

Wij, Melle en Greet van der Heide Harlingen, de families Zijlstra Miedum en Krakau Bartlehiem werden door Martin en Griet Saarberg Leeuwarden en Oane en Bjieuwkje Douma Holwerd als introducés uitgenodigd voor de voorjaarsrit van de AVC. Nou dat kwam goed uit want een week eerder hadden we de Sligro rit uit Drachten gehad en daarvoor de voorjaarsrit van de TCN (Topolino Club Nederland) te Eerbeek. Deze twee ritten waren letterlijk in het water (zoveel was er neergekomen) gevallen, dat kon nu dus niet misgaan met het weer want drie keer achter elkaar regen zou in deze een unicum zijn. Zoals gezegd de AVC zetelt in de Fryske Wâlden met de hoofdplaats Westerein (Zwaagwesteinde). We waren benieuwd wat de “Woudpieken” voor ons in petto hadden.

Om 12 uur verzamelen bij restaurant “Lauwersland” te Oudwoude. Toen ons groepje het parkeerterrein opreed stond het bestuur van de AVC ons al toe te zwaaien en nodigde ons uit op het terras een kopje koffie te nuttigen. Jazeker op het terras want de zon scheen heerlijk door de wolken en in de “leite” was het zeer aangenaam. Daar het weer mee hielp was de opkomst zeer goed te noemen, ± 30 oldtimers in totaal, in een mum van tijd stond het parkeerterrein vol met de trotse eigenaars er glunderend bij.

Om 12.15 uur vertrok de stoet uit Oudwoude via Kollum, Warfstermolen naar de grens van Groningen omdat we in Europa open grenzen hebben kon de stoet zonder moeilijkheden de grens passeren. Door het Groninger land was een zeer mooie, langs binnenweggetjes, route uitgezet die ons via Elektra, Zuurdijk, Warfhuizen, Eenrum en Den Andel bracht naar Warffum. De stoet die in het begin bestond uit ± 30 oldtimers was inmiddels uitgedund naar een aantal van 12 stuks, de rest had besloten – nadat er een gat gevallen was – rechtstreeks naar Warffum te rijden. Zij stonden ons al op te wachten om gezamenlijk naar het openluchtmuseum “Het Hoogeland” te gaan.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Het openluchtmuseum “Het Hoogeland” geeft een beeld van het wonen en werken in een plattelandsdorp rond 1900. Met 20 ingerichte gebouwen midden in Warffum, is het openluchtmuseum een dorp in een dorp. Van een schilderswerkplaats tot de woning van de koster en van het dorpscafé tot de school. In hun samenhang bieden de gebouwen een authentiek beeld van een vervlogen verleden. We werden in het museumcafé ontvangen met koffie/thee met een stuk “Groninger Koeke”. Een medewerker van het museum – nu de oudste vrijwilliger maar bij de start van het museum in 1959 de jongste – heeft ons het reilen en zeilen uitgelegd hoe alles tot stand is gekomen. Deze meneer was in zijn werkbare leven schoolmeester en inderdaad een echte schoolmeester; één van de oude stempel. Na krap een half uur luisteren – het had wel wat korter gemogen – konden we het museum bezichtigen. In één woord fantastisch!!

Goed 4 uur zijn we voor het tweede gedeelte gestart. Deze keer kwamen we in een gebied waar rust heerst. Via Pieterburen, Kleinhuisjes, Hornhuizen zijn we langs de zeedijk naar Lauwersoog gereden. De grens passerend kwamen we uiteindelijk bij ons eindpunt het restaurant “Het Raadsel van de Wadden” te Oostmahorn aan. Hier konden we gebruik maken van een warm buffet met gevarieerde gerechten. Dat buffet was er één om je vingers vanaf te likken. Rond 7 uur heeft de voorzitter van de AVC de dag beëindigd.

Wij als introducés bedanken de club voor de fijne rit, de geslaagde dag en het heerlijk eten en wensen de club in de toekomst nog heel veel gezellige ritten/dagen.

Met vriendelijke groeten,
Melle en Greet van der Heide Harlingen