AMC Rambler museum Berlikum – 27 februari 2016

Een jaar geleden hadden we voor een klant een machine gebouwd, en in de handel werd bedongen, dat we met een aantal autoliefhebbers de autoverzameling mochten bekijken. Het gevaar dreigt dat van uitstel afstel komt, dus op een gegeven moment moet er een datum geprikt worden. Zo gezegd zo gedaan, en de datum werd 27 februari. We schatten in dat er ca. 25 personen gingen komen, en die waren er ook.

Rond een uur of 2 liepen de eersten binnen, en na een hartelijke ontvangst een bakje koffie en een plak zelfgemaakte koek, begon de rondleiding. Ons was verteld dat er een 50-tal auto’s stonden, maar het bleek dat hier bijna 100 auto’s staan. Naast AMC en Rambler waar het museum zich voor uitgeeft, is er ook een voorliefde voor Italiaanse auto’s. Na de koffie nam Klaas van Dijk de leiding, en gingen we richting de auto’s. Eerst een klein praatje over het ontstaan, en toen uitleg over de Chevrolet Corvair en de luchtgekoelde 6-cilinder die achter in de motor gemonteerd was. Volgens het concept van de Kever dus. Toen via een paar exoten, waar maar 3 stuks van waren geproduceerd, ging het naar de grote hal met de AMC’s en de Ramblers. Deze zijn gebouwd zo tussen 1955 en 1985. Klaas van Dijk is een onderhoudend prater, en hij had een aandachtig gehoor.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Na ca. een uurtje hadden we de eerste hal bekeken, en kwamen we in de andere hal. Hier waren het overwegend andere Amerikaanse auto’s, en vaak bijzondere uitvoeringen, hetzij sportuitvoeringen of bepaalde jubileumuitvoeringen. Na het beklimmen van een hele lange trap, kwamen we op een zolder waar het overwegend auto’s uit Italië waren.
Hier zagen we onder andere Lancia, Ferrari, Lamborghini en nog meer exoten. Ook hier meer overwegend de zeldzamere modellen. Ter verhoging van de feestvreugde werd er nog even een twaalfcilinder Lamborghini gestart. Na nog een poosje bij de diverse modellen te hebben gekeken, met de nodige toelichting van Klaas van Dijk, gingen weer naar de ontvangstruimte waar nog een drankje voor ons klaar stond, Na een paar glazen fris, of extra fris, werd Klaas van Dijk bedankt, en bedankte hij ons voor de aandacht. Het valt natuurlijk niet mee om twee uur te praten, maar ook niet om twee uur te luisteren.

Gerrit en Marian