De “bomenrit” van de AVC op zaterdag 21 mei 2016

Dit jaar treffen wij, de oldtimerclubs in het noorden van het land, het met het weer. De dagen om een rit slecht tot zeer slecht weer en op DE DAG het zonnetje en behaaglijke temperaturen. Als grote voorbeeld de 11stedentocht 2016 op 7 mei, ook de rit van de Topolino club op 30 april is een voorbeeld. En nu de rit van de AVC “De Fryske Wâlden” ook om 21 mei slecht en tijdens de rit komt het zonnetje tussen de wolken door pieken en de temperatuur stijgt naar hoge waarden.

Wij verzamelden ons in Surhuisterveen op een groot parkeerterrein aan de rand van het dorp. Na kennismaken en de laatste nieuwtjes gewisseld te hebben zijn we tegen 12 uur vertrokken. Er was een goede opkomst van plusminus 25 auto’s. De variatie van de auto’s was weer groot van een A Fordje tot Mercedes 280 S, dit maakt juist de club zo leuk die variatie. Pieter Kempenaar en Gerrit Postmus hadden een vrij lange tocht in het verschiet werd verteld, dus rijden maar. In de titel van dit artikel staat “de Bomenrit” en ja zo kon je de rit wel noemen. Vanaf het begin tot eind hebben we niets anders gezien dan bomen (ook veel rododendron en seringenstruiken in bloei) langs de weg van lange lanen tot haast tunnels van bomen natuurlijk allemaal in het groen prachtig om juist deze wegen uit te zoeken, moet je ook wel een natuurliefhebber zijn.

We moesten natuurlijk wel eens door een dorpje om weer bij de volgende bomenweg te komen. Als mooie onderbreking gingen we dwars door het natuurgebied “het Fochterloërveen” op de grens van Fryslân en Drenthe. Hier juist de uitgestrektheid als tegenhang van de bomenwegen. De tussenstop was bij museum Oold Ark in Makkinga. Dit museum samen met korenmolen “de Weyert” is te bezichtigen. Hier hebben we een kopje koffie/thee met cake genuttigd. Na een kwartiertje splitste het gezelschap zich in twee groepen, de één het museum in de andere groep de molen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Het museum “Oold Ark” het woord zegt het al is wat de mensen vroeger als gereedschap gebruikten in verschillende beroepen b.v. kaasmaker, klompenmaker, op de boerderij, de schilder, de smid, de slager, de schoenmaker etc. etc. De andere groep ging de molen in en kreeg uitleg hoe de molen werkt. Op de vraag “wordt de molen aangedreven door een motor” werd met enig hoongelach niet op gereageerd. Maar wat wil je, als oldtimer liefhebber heb je toch altijd een motor tot je beschikking!.
Na anderhalf uur zijn we weer vertrokken voor het laatste gedeelte dit voerde ons weer door de bomenwegen en zelfs door het bos naar Drachten. Om Drachten heen naar Rottevalle naar het restaurant “de Leyen” aan het meer met dezelfde naam. Hier hadden we de nazit met het zicht op het meer. Een aantal mensen heeft hier ook nog gegeten en om zes uur was de rit ten einde.

We bedanken de organisatie voor de mooie rit en zien jullie allemaal weer bij het volgende evenement.

Melle en Greet van der Heide Harlingen