Verslag van de “Batema” rit zaterdagmiddag 23 april 2016

Deze tocht was gepland rondom de uitnodiging van de Fam. Batema te Sumar om hun Opel Blitz openhuisdag met een bezoek te vereren. Guur weer, hagel, noordenwind, het deerde een 15-tal rijders niet deze rit mee te maken. De opkomst viel mee, we hadden concurrentie van de Sligro-dag in Drachten, waar ook leden voor konden kiezen.

Gerrit en Marian Postmus en Wilco en Anneke Elzinga hadden een rit uitgezet, eerst langs de Fries-Groningse grens met later een doorsteek naar Veenwoudsterwal. De deelnemers hadden gekozen voor dicht en comfortabel vervoer, meest uit de jaren ’50 en ’60. Niemand had zich er aan gewaagd “open” te rijden.

Onderweg werden o.a. de Peebos, Surhuizumermieden, Eibersburen, Visvliet enz. gepasseerd. Dankzij de kou hadden we geen last van fietsers en wandelaars. Op de Wâlddyk richting Driesum was het uitzicht wijds over de groene weiden, het laatste stukje konden we de veranderingen in het landschap door de Centrale As meekrijgen. Na een anderhalf uur rijden stond In het achterzaaltje van cafe ’t Dûke Lûk de koffie met appelgebak klaar. Na een goed halfuurtje met vooral praterij over het oude spul, werd de tocht vervolgd richting Sumar.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Het tweede deel van de tocht konden we ook weer de contouren van de Centrale As meemaken, o.a. de nieuwe brug bij Burgum. Aangekomen bij Batema konden we het terrein oprijden en met onze auto’s een plekje zoeken tussen de opgestelde Opel Blitzen. Datema heeft van elke Blitz uitvoering er wel eentje staan. Zo zagen we een camper, een brandweerauto, een personenbus, een vrachtwagentje, kortom teveel om op te noemen. Een waar lustoord voor de Opel liefhebbers. Jammer van het gure weer. Om op te warmen werd geregeld de koffiepot opgezocht. Jelle Batema en zijn crew verzorgden vakkundige uitleg, de eigenaren van de overige auto’s lieten hun trots natuurlijk ook niet onbekeken. Zo was er voor elk wat wils, zelfs een aantal tractoren waren opgesteld. We kunnen terugzien op een pechloze tocht en hebben genoten van de gastvrijheid van de Familie Batema en medewerkers.