Een dag naar het Klassieker Weekend op Ameland – 16 april 2016

Om 7.45 uur verschenen de meeste deelnemers op het parkeerterrein Sportleane in de Westereen. We gingen met twee oldtimerbussen naar dit evenement. De grootste bus een Saurer van Zwitserse makelij was van Dalstra reizen en de andere was een mooie Opel Blitz van rietdekkersbedrijf Batema uit Suameer. Om ± 8.00 uur gingen we rijden. Er was ook gelegenheid om in Holwerd op te stappen,waar een klein groepje de voorkeur aan gaf. Uiteindelijk zaten er 28 personen in de Saurer, en ± 10 in de Blitz. We reden dus in stijl naar het evenement op Ameland!

Om 9.00 uur arriveerden we op de pier van Holwerd. Hier moesten we uitstappen, en een halfuurtje wachten in de wachtruimte. Sommigen kwamen hier voor het eerst. Hier was ook van alles te koop voor de toeristen. De boot Oerd vertrok om 9.30 uur stipt. Om 10.17 uur legden we aan op de pier van Ameland. Als eerste reden we naar Stay Okay in Hollum voor koffie met iets lekkers. Hier op het parkeerterrein kwam ook een groepje klassieke auto’s binnen die we konden bekijken.

Hierna moest er een groepsfoto gemaakt worden, met de bussen en natuurlijk de vuurtoren Bornrif op de achtergrond. Deze vuurtoren is gebouwd in 1880. Met een hoogte van 55 meter en opgebouwd uit gietijzer, is het een behoorlijk gevaarte. De groepsfoto werd nog een heel gedoe vanwege de beperkte ruimte die beschikbaar was. Uiteindelijk is dit redelijk geslaagd!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

In Ballum hebben we het museum van Nobel bezocht. Hier stonden een paar unieke oldtimer auto’s waaronder het Amerikaanse merk “Hup mobile”. Er werd ons verteld dat er wereldwijd niet meer dan 6 van bestonden! Verder waren er ook tal van kleinere zaken op autogebied te bekijken. Na afloop werden we in de gelegenheid gesteld om het Amelander likeurtje “Nobeltje” te proeven. Hier werd graag gebruik van gemaakt, want de buitentemperatuur hield niet over!! Dit “Nobeltje” bleek nog behoorlijk koppig te zijn, op een lege maag. Sommigen togen later nog naar de slijterij van Nobel om een litertje te kopen voor het thuisfront!

Dan naar Nes gereden voor de presentatie en bezichtiging van al die mooie en soms zeldzame klassieke exemplaren. Ook kon men verschillende verwarmde terrassen bezoeken voor bijvoorbeeld koffie met appelgebak. Wij maakten hier ook gebruik van en troffen ook enkele AVC-leden hier, die meededen aan het klassieker gebeuren. Er was nog wat tijd over voor een hapje, en dat vonden we in visrestaurant Metz. Een portie kibbeling ging er wel in. Hier zaten nog meer mede-reizigers te eten. Helaas werd het tijd om de bussen op te zoeken voor de terugreis naar huis.

We waren ruimschoots op tijd bij de veerdam van Ameland. In de verte zagen we de boot al naderen. Om 18.30 uur vertrok de boot naar Holwerd. Na ± 45 minuten varen en een bakje koffie meerden we af in Holwerd. We troffen de bussen ondertussen weer aan op het parkeerterrein. De oldtimerrit kon weer beginnen naar ons eindpunt in De Westereen. Na de stop in Holwerd, gingen we echt naar het eindpunt! We bedanken namens allen de AVC voor deze frisse maar prachtige dag!!

Jan de Vries