Clubdag AVC – 2 juli 2016

Deze zaterdag werd er weer een clubdag van de Auto Veteranen Club “De Fryske Wâlden” georganiseerd door de fam. Kielstra, fam. Elzinga en Pieter Kempenaar. Om 10:00 uur werden we verwacht in Restaurant “Jonker Sikke” in Jellum. Hier konden we genieten van een kop koffie met een stukje oranjekoek. Na gezellig wat bijgepraat te hebben, werden de routepapieren uitgedeeld en kon de rit om 10:45 uur van start gaan.

13 auto’s van de 60 clubleden … zetten zich in beweging, met 31 passagiers waaronder 4 aankomende clubleden die meereden met pake Groen! De rit voerde ons door Hilaard, Hoptille en Rewert. Dan richting Dronrijp naar Hatzum. Hier passeerden we Restaurant “Op Hatzum”. We vervolgden onze weg door Tzum, waar een vreemd vehikel onze aandacht trok! Het was geen tractor, maar ook geen auto. We vermoeden dat een echte hobbyist zijn kunsten er op losgelaten heeft, met genoemd resultaat. Het ding had trouwens het embleem van een Ferguson trekker op zijn neus zitten! Hierna passeerden we nog verscheidene dorpen zoals Lollum, Arum en Wimarsum. Uiteindelijk eindigde de rit in Makkum, waar we een gezellige picnick met elkaar hielden op een plekje uit de wind, want het waaide stevig. Maar dat zijn we wel gewend in Friesland!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Na de picnick reden we naar Allingawier en parkeerden we op het parkeerterrein tegenover de Museumboerderij, wat tevens ons reisdoel was. Dit museum is indertijd opgericht door de inmiddels 88-jarige Yde Schakel, voormalig bouwondernemer te Alligawier. In 1968 kocht de heer Schakel een oude vervallen boerderij in Allingawier. Na een grondige verbouwing maakte hij er een museumboerderij van met de naam “De Izeren ko”. Dit was het begin van de Aldfaerserf-route. In 1977 werd het opgenomen in een stichting en kreeg de naam: Belevingsdorp Aldfaers Erf. Dit is uitgegroeit tot een museum met verschillende gebouwen in oude stijl met o.a. een bakkerij; de reeds genoemde Izeren ko met restaurant en terras; een speelboerderij voor jong en oud; brandweerhuis, een kerkje; smederij, een schilderswerkplaats, een dorpsschoenmakerij en een pannenkoekhuis met terras aan het water.

Na dit alles bekeken te hebben, vervolgden we onze weg richting Aldeboarn, waar we als afsluiter een heerlijk diner konden nuttigen. Maar zover was het nog niet! Bij het verlaten van het museumdorp stond de lucht dreigend en regen kon dan ook niet uitblijven! We reden richting Bolsward. Na dit mooie stadje ging de rit verder door Hidaard, Reahûs richting Itens. Twee deelnemers reden een cabrio met het dak nog open. Lekker weer om met open dak te rijden zullen ze gedacht hebben! Of toch niet? Na Itens vielen de eerste druppeltjes. Dit stelde nog niks voor, mocht geen naam hebben! Maar toen begon het serieus te worden en uiteindelijk werd het een heuse plensbui! De ongelukkigen probeerden in allerijl het kapje dicht te maken, maar handmatig is dat nog niet eens zo gemakkelijk! Toen deze klus geklaard was, waren ze aardig gezegend met fris water. Ondertussen stond de rest ook stil, zodat we weer met elkaar verder konden rijden naar Akkrum. Nu nog het laatste stukje naar Aldeboarn, waar het reeds genoemde diner genuttigd kon worden.

Het parkeren van alle auto’s vergde nog wat oponthoud, maar ook dat werd opgelost met het parkeren bij de kerk. Het werd tijd voor een drankje, want na deze mooie rit van ± 100 km ging dat er wel in! Hierna volgde dan het lekkere diner met soep vooraf. Er was voor elk genoeg keus. Om 19:00 uur was iedereen verzadigd en kon men tevreden terugblikken op een geslaagde clubdag! Hierna zocht iedereen zijn of haar thuis weer op. Speciale dank aan de fam. Kielstra, fam. Elzinga en Pieter Kempenaar!

Groet,
Jan de Vries